TUOTTEET

 

SUUNNITTELUFILOSOFIA

Suuri osa VIMMAn malleista on onesize -mitoitusta. Tällä parannamme vaatteen kierrätysmahdollisuuksia merkittävästi. Materiaalit ovat laadukkaita ja pitkäikäisiä. Uutuutena käytössämme on  ‘ikuisuusvaatteet’ eli kudotut, jacquard, kuviokankaat. 
Osa käyttämästämme materiaaleista ovat kierrätettyjä. Tästä esimerkkinä muovipulloista valmistetut tikkivanut, jacquard -kankaissa käytettävät kierrätetyt polyesterilangat sekä sukkien kierrätetty polyester- ja puuvillasekoitteet. 
 
Tuotteiden elinkaaren pidentämiseksi tuotamme vaatteita, mitkä kestävät aikaa myös designin näkökulmasta. Suurin osa tuotteistamme toimii yhtä hyvin arki- ja juhlakäytössä. Materiaalit ja kuviot ovat toteutettu kestämään aikaa. Näiden luomisessa mukanamme on suuri suomalaisten kuviosuunnittelijoiden valiojoukko, joiden kokemus ja asiantuntijuus auttavat meitä luomaan klassikkoja sekä ajattomia ja ajassa olevia, kiinnostavia, tuoteuutuuksia. 

 

MATERIAALI

VIMMAn materiaalit koostuvat pääosin luomupuuvillasta (20,2%), mulesingvapaasta mohairvillasta (7,3%), merinovillasta (12,5%) sekä bambusta (2,5%). Lisäksi käytämme mekkojen tuotannossa viskoosia (9,7%) ja olemme korvanneet omaa puuvillatrikoon sekä collegen kudotuilla jacquard -kuviokankailla (16,1%). 
Materiaalivalinnoissa kiinnitämme huomiota laadun lisäksi niiden tuotantoprosessiin sekä käyttötarkoituksen mukaiseen kestävyyteen. Tuotantoprosessia miettiessä on tärkeä arvioida koko prosessin materiaaleihin ja niiden hankkimiseen liittyvät dokumentit sekä materiaalien alkuperä, energian ja vedenkulutuksen sekä tehtaan käytössä olevat laatusertifikaatit. 
 
Teemme jatkuvasti töitä löytääksemme entistä parempia materiaalivaihtoehtoja ajatellen käyttöä sekä tuotannon ekologisuutta. Olemme vaihtaneet kaiken puuvillan luomupuuvillaksi  vuonna 2020 sekä vähentäneet puuvillantuotantoa koko tuotantomääristä noin 70% vuoteen 2019 verrattuna. Collegemateriaalit tulevat Suomesta (Orneule Oy). Käytössämme on Orneuleen GOTS-sertifioitu ekopuuvilla. Orneuleen neuloksille on myönnetty Öko-Tex Standardi 100, luokka II. Collegeiden valmistus on kokonaan Suomessa, mukaan lukien neulosten värjäämisen ja viimeistelyn. Tulevaisuuden tavoitteemme on, että kaikki puuvillakankaat olisi valmistettu kierrätetystä puuvillasta. 
 
Uusissa jacquard -kankaissa käytettävä lanka on puuvillalankaa sekä kierrätettyä polyesteria. Lisäksi mallistoissamme on käytössä kotimaisen Tekstiilitukun ‘deadstock’ -ylijäämämateriaaleja, joissa voidaan käyttää keinokuituisia tai erilaisia sekoitelankoja. Tikkitakkien vanu on peräisin kierrätetyistä muovipulloista.
 
Tavoitteemme on, että bambu olisi mallistoissa mukana aina ns. ‘klassikkotuotteina’, sillä materiaalin ympäristö- ja käyttöarvot vastaavat VIMMAn ekologisuusarvoja täydellisen hyvin. Lisäksi käytämme jatkuvana mallistoissa mukana kotimaisen Tekstiilitukun Amanda -kangasta, missä on mukana sellupohjaista Sorona -kuitua. Tämä tuote on ollut meillä käytössä jo vuodesta 2018 lähtien ja se on todettu erittäin toimivaksi neuloskuiduksi. 
 
Tulevaisuudessa pyrimme tutustumaan uusiin Lyocel -kuituihin ja löytämään näistä toimivia ja laadukkaita vaihtoehtoja viskoosimekoille. 
 
Neuleissamme oleva merinovilla on mulesing -vapaata ja Responsible Wold standard -serifioitua. Merinovilla tunnetaan hyvistä käyttö-ominaisuuksista ja materiaali kestää paljon käyttökertoja oikealla huollolla sekä hoitotoimenpiteillä. 
 

Pyrimme huödyntämään tuotannossa kierrätettyjä materiaaleja. Tikkitakkien vanu on kierrätettyä polyesteria eli se on valmistettu PET -muovipulloista. Sukkien puuvilla on kierrätyspuuvillan ja polyesterin sekoitusta. Kankaiden leikkuujätteestä valmistamme asustekäyttöön esim. irtokauluksia sekä scrunchieita. Yksiväriset neuleet tuotetaan aina neulomon lankaylijäämistä. 

Testaamme kaikki materiaalit itse tekemällä niille pesu- ja käyttötestejä, jotta saamme selville mm. materiaalien kutistumat, värien pesunkestot, nyppyyntymiset sekä repäisylujuudet. Haluamme käyttää tuotannossa vain laadukkaita materiaaleja, jotta tuotteiden elinkaari olisi myös materiaalien puolesta mahdollisimman pitkä. Olemme erittäin kiinnostuneita myös uusista ekologisista materiaaleista, mutta sen tiimoilta emme ole vielä löytäneet ratkaisuja omaa tuotantoamme varten. Etsimme uusia yhteistyökumppaneita, jotka pystyisivät prosessoimaan ja tuottamaan uusista sellu- tai biopohjaisista kuiduista kankaita meidän tarpeisiimme. Jos sinulla on ajankohtaista tietoa asiasta, voit vinkata siitä meille täällä.

 

TUOTTEEN HINTARAKENNE

Näillä esimerkillä haluamme havainnollistaa arvoketjua, joista muodostuu tuotteen loppuhinta.

 

TUOTTEIDEN HOITO

Annamme asiakkaille myymälässä neuleiden ja takkien huolto- sekä pesuohjeet. Korjaamme neuleisiin tulleet mahdolliset saumapurkaumat Neulomossa eli tarjoamme käyttötakuun sille, että saumat kestävät normaalikäytön kahden vuoden ajan. Meiltä saa myös tarvittaessa pudonneiden nappien ja neppareiden tilalle uudet vastaavat sekä ohjaamme asiakkaan ompelijalle, mikäli hän haluaa mallimuutoksia tai muita korjaustoimenpiteitä vaatteelle.

Tekstiilien huoltoon ja pesuun liittyvät päästöt ovat myös selvitystyön alla. Luonnonkuidut selviävät hyvin pienillä pesukerroilla ja villakangastakkeja ei suositella pestäväksi kotona laisinkaan. Huolto onnistuu parhaiten tuulettamalla ja harjaamalla. Tarkemmin vaatteiden huollosta.

 

 

HYÖTYKÄYTTÖ

Haluamme minimoida materiaalihävikin ensisijaisesti koneellisella kaava-asettelulla, mikä on tehokasta ja toimivaa kaavojen asettelua. Mikäli tällainen ei ole mahdollista, tuotamme reunakankaista erilaisia asusteita, -esim. schrunchiet tai irtokaulukset. 

 

TUOTETURVALLISUUS

Tuotteiden valmistaminen lähituotantona Tallinnassa, Tuusulassa ja Tampereella takaa jo lainsäädännön myötä tuotteiden turvallisuuden. Kankaat tulevat Euroopan sisältä, joten myös niiden valmistusprosessia ja tehtaiden työoloja velvoittavat EU:n säädökset ja lait.