TUOTTEET

 

 

DESIGN

Vimman suunnittelun lähtökohtana on ollut alusta asti kunnianhimoinen tavoite saada mallit ja niiden kaavoitus niin toimiviksi, että voimme valmistaa vain yhden koon tuotteita. Ne pukevat kauniisti vähintään kolmen eri kokoluokan (S-L) käyttäjiä ja soveltuvat eri vartalotyypeille, pluskokoisia ihmisiä unohtamatta. Tällä olemme hakeneet tuotannon tehokkuutta, nopeutta ja sitä, että käytetyn tuotteen myyminen ja kierrätys kuluttajalta toiselle olisi mahdollisimman helppoa. Osana ekologista ajattelua Vimman vaatteet suunnitellaan siten, että samaa tuotetta voisi käyttää monessa eri tilanteessa; silkkikaftaanin voi pukea ylleen saunan jälkeen, mutta samalla se taipuu täydellisesti myös työasuksi tai juhlaan pienellä asustamisella. Pohdimme jo suunnitteluvaiheessa, mitä haluamme tuotteen kautta viestiä, sillä valmistamme ainoastaan tuotteita, joilla on sanoma. Näistä tunnetuimpia esimerkkejä ovat Don’t forget to play ja Be kind take care. Valitsemalla Vimma-tuotteen asiakkaillamme on mahdollisuus viestiä myös omia arvojaan.

MATERIAALIT

Vuoden 2021 tavoitteena on vähentää radikaalisti oman, digipainetun puuvillan tuotantoa ja korvata se niin pienen ranskaisen perheyrityksen laadukkailla jaquardkankailla, kierrätetyillä materiaaleilla kuin kotimaisen tekstiilitukun ylijäämämateriaaleilla (deadstock) eli materiaaleilla, jotka ovat jo olemassa, mutta ovat syystä tai toisesta jääneet käyttämättä. Deadstock-ylijäämämateriaaleista valmistetut rajoitetut mallistoerät säästävät energiaa, luontoa ja varoja, kun osa mallistoista voidaan valmistaa jo olemassa olevista, ylimääräiseksi jääneistä materiaaleista. Näissä materiaaleissa kestävyys ja laatu ovat edelleen niin hyvät, että niistä voidaan vielä turvallisesti valmistaa tämän päivän tarpeisiin tuotteita ja saamme antaa jo olemassa oleville materiaaleille vielä uuden elämän tuotteen muodossa. 

Tällä hetkellä nämä aarteet ovat korvanneet 20 % uuden puuvillan tuotannon tarpeestamme, mikä on ollut tällä hetkellä vastauksemme materiaalien käyttöä vähentävään liiketoimintastrategiaan. Lisäksi pohdimme jatkuvasti jo vaatteita suunnitellessamme, että ne toimisivat mahdollisimman monessa eri käyttötarkoituksessa. Näin myös materiaalikulutus on pienempi, sillä ei tarvitse tuottaa niin monia eri malleja, kun yhtä tuotetta voi käyttää sekä arjessa että juhlassa. Tekstiilitukun materiaalit tulevat kaikki Euroopan alueelta.

Laskeutuviin mekkoihin olemme käyttäneet viskoosia, mutta tavoitteenamme on etsiä myös siihen korvaava ekologisempi, mutta ominaisuuksiltaan yhtä kauniisti laskeutuva materiaali. Jatkamme edelleen eri materiaalivaihtoehtojen tutkimista, niiden alkuperän jäljittämistä, tuotantoprosessien ympäristövaikutuksien kartoittamista sekä valmistavien tehtaiden työolojen selvittämistä. Jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa suhteessa käyttötarkoitukseen ja ympäristön kuormittavuuteen, joten parhaan mahdollisen materiaalin löytäminen vaatii paljon tutkimista ja testaamista.

 

 

Testaamme kaikki materiaalit itse tekemällä niille pesu- ja käyttötestejä, jotta saamme selville mm. materiaalien kutistumat, värien pesunkestot, nyppyyntymiset sekä repäisylujuudet. Haluamme käyttää tuotannossa vain laadukkaita materiaaleja, jotta tuotteiden elinkaari olisi myös materiaalien puolesta mahdollisimman pitkä. Olemme erittäin kiinnostuneita myös uusista ekologisista materiaaleista, mutta sen tiimoilta emme ole vielä löytäneet ratkaisuja omaa tuotantoamme varten. Etsimme uusia yhteistyökumppaneita, jotka pystyisivät prosessoimaan ja tuottamaan uusista sellu- tai biopohjaisista kuiduista kankaita meidän tarpeisiimme. Jos sinulla on ajankohtaista tietoa asiasta, voit vinkata siitä meille täällä.

 

TUOTTEIDEN HOITO

Tekstiilituotteiden elinkaaren aikaisista hiilidioksidipäästöistä arviolta noin kolmannes aiheutuu tuotteen ollessa loppukäyttäjällä, sillä huoltamiseen tarvitaan paljon energiaa (Tekstiili ja muoti ry, 2016: 35). Tämän vuoksi turhaa pesua tulee välttää, mikäli tuote on raikastettavissa esimerkiksi tuulettamisella tai tahra poistettavissa paikallisesti pesemällä. Kehotamme pesemään Vimma-tuotteet vain, kun ne ovat likaisia ja noudattamaan tuotekohtaisia hoito-ohjeita, jotta tuotteet pysyvät hyvänä pitkään. Näin toimiessa tuotteen elinikä pitenee, mikä on myös tehokas tapa vähentää sen ympäristöjalanjälkeä. Ongelmatilanteissa asiakaspalvelumme neuvoo mielellään.

 

HYÖTYKÄYTTÖ

Alihankkijamme pyrkivät tekemään mahdollisimman tiiviit leikkuusuunnitelmat käytettävissä olevin keinoin ja syntyvää leikkuujätettä hyödynnetään tällä hetkellä tekemällä siitä mm. pipoja. Sovimme alihankkijoidemme kanssa kaikelle tuotannosta tulleelle leikkuujätteelle jatkokäytön, joten toiminnassamme ei juurikaan synny leikkuujätettä.

TUOTETURVALLISUUS

Tuotteiden valmistaminen lähituotantona Tallinnassa, Tuusulassa ja Tampereella takaa jo lainsäädännön myötä tuotteiden turvallisuuden. Kankaat tulevat Euroopan sisältä, joten myös niiden valmistusprosessia ja tehtaiden työoloja velvoittavat EU:n säädökset ja lait.