YMPÄRISTÖ

TOIMINTAMME YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Haluamme olla askel kerrallaan vaikuttamassa siihen, että myös tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuus elää laadukasta elämää planeetallamme. Pyrimme analysoimaan tuotannon määriä jatkossa vielä tarkemmin, jotta osaisimme valmistuttaa täsmällisesti niitä tuotteita, joille kysyntää varmasti on. Sesonkiajattelua Vimmalla ei ole, vaan Vimman mallistossa on tuotteita, joita kehitetään jatkuvasti aina vain paremmaksi asiakaspalautteiden pohjalta. Tavoitteenamme on, että valikoimassamme olisi vain sellaisia tuotteita, jotka kiertävät mahdollisimman nopeasti tehtaalta kuluttajalle ja että emme tuottaisi yhtään ylijäämää. Pyrimme valmistamaan tuotteita todelliseen kysyntään – sellaisilla hinnoilla, joilla kuluttajat pystyvät ne ostamaan ilman alennuksia, jotta kaunis arki olisi kaikkien saatavilla.

Vuoden 2022 tavoitteena VIMMAlla on luoda oma vastuullisuusdokumentti (Code of Conduct), minkä mukaan toimijat sitoutuvat vähimmäisvaatimuksiin koskien mm. ihmis- ja eläinoikeuksia. Nämä ehdot tulemme käymään läpi kaikkien toimittajien kanssa ja esittelemme ne jatkossa aina ennen uuden yhteistyön aloittamista. 

 

 

HIILIJALANJÄLKI

Vuoden 2021 lopulla aloitimme yhteistyön EVERGREENin kanssa. Tämän yhteistyön tarkoituksena on kartoittaa hiilijalanjälkemme ja tutkia lisää oman toimintamme ympäristövaikutuksia sekä tehdä suunnitelma niiden pienentämiseksi. 
 
VIMMA ei omista omia tehtaita, joten niiden osalta hiilijalanjälki on puhdas nolla. Meidän oma hiilijalanjälkemme liittyy ostoenergiaan sekä liiketilojemme lämmitysmuotoon. 
Liiketilan sähkö tulee Helen Oy:lta Helsingistä ja sähkösopimus on 100% ekoenergiaa kattavalla sopimuksella. Se tarkoittaa käytännössä sitä, että VIMMAn liiketilan sähkö tuotetaan täysin tuulivoimalla. Lisäksi sähköntuotantomme on puolittunut VIMMAn muutettua uusiin tiloihin syksyllä 2021 verrattuna entiseen 300m2 kattavaan varastotilaan. 
 
Tavoitteenamme on tehdä tarkat hiilijalanjälkilaskelmat sekä löytää vuoden 2021 lopulla / 2022 alkuvuodesta  yhteistyössä Evergreenin kanssa toimivia tapoja kompensoida em. seikoista aiheutuvat päästöt sekä olla hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Haluamme löytää myös toimivia tapoja seurata toiminnastamme aiheutuvia päästöjä sekä oppi havaitsemaan toiminnassamme olevia puutteita sekä ymmärtää entistä laajemmin ympäristövastuumme koko toiminnassamme. 
 
 

KIERRÄTYS

Tavoitteenamme on, että jokainen Vimma-vaate löytää onnellisen käyttäjän. Lahjoitamme näitä tuotteita myös ihmisille, jotka ovat avun tarpeessa. Vimma suosittelee kierrättämään käytettyjä vaatteita ja tekee Emmyn, käytettyjä merkkivaatteita, -laukkuja ja -asusteita myyvän verkkokaupan kanssa yhteistyötä. Vimman asiakkaat voivat lähettää vanhoja ja pieneksi jääneitä Vimma-vaatteita postikuluitta Emmylle ja palkkioksi Vimma hyvittää niistä bonuksen, jonka voi hyödyntää Vimman verkkokaupassa ostoksia tehdessään. 

Paikallisissa second hand -myymälöissä sekä Facebookin alueellisissa kierrätysryhmissä Vimma-vaatteet liikkuvat nopeasti ja niiden jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä, sillä tuotteet ovat laadukkaita ja valmistuserät pieniä. Suurin osa Vimman tuotteista on yhden koon tuotteita, minkä vuoksi käytetyn tuotteen myyminen ja kierrätys kuluttajalta toiselle on helppoa.


TUOTTEIDEN LAINAUSPALVELU

Vimmalla ei ole omaa vaatelainauspalvelua, mutta ympäri Suomea on noussut uusia vaatelainaamoja, jotka ovat Vimman jälleenmyyntiasiakkaita ja palvelevat näin niitä asiakkaitamme, jotka haluavat ostamisen sijaan lainata Vimma-vaatteen. 

 

KEMIKAALIT

Vimman tuotteita valmistavat tehtaat sijaitsevat lähellä, joten haitallisten kemikaalien käyttö on jo lain myötä poissuljettu. Kangastuotannon alkuperiä ja kunkin kangastyypin valmistusprosesseja tutkimme entistä paremmin, jotta voimme varmistaa kaikkien käyttämiemme materiaalien turvallisuuden ympäristölle ja ihmiselle.

LOGISTIIKKA 

Logistiikan yhteistyökumppanina kotimaassa tuemme Postin ympäristöystävällisiä palveluita. Tallinnassa tuotteitamme kuljettavat paikalliset kuljetusalan toimijat, joilla on erinomainen paikallistuntemus ja joiden kanssa olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä. Tuotteemme eivät koskaan kulje lentoliikenteellä, vaan esimerkiksi Tallinasta Suomeen kuljetus järjestetään meritse ja maanteitse. Logistiikan tarvetta pyrimme minimoimaan muun muassa sillä, että tuotekuvauksemme verkkokaupassa ovat täsmällisiä, jotta asiakkaat saavat sen, mitä ovat tilanneet. Näin vältymme kuljettamasta samaa tuotetta edestakaisin.

PAKKAUSMATERIAALIT

Vimman kaikessa logistiikassa on ollut heti alusta alkaen linjaus, että muovia ei käytetä lainkaan missään vaiheessa tuotantoketjua. Emme halua kuormittaa ympäristöä sillä, että valmistaisimme yksittäispakkaamiseen tarkoitettuja pusseja, joita käytettäisiin tehtaalta meille tai meiltä asiakkaille lähtevissä tuotteissa tai varastoinnissa. Tuotteiden valmistaminen lähituotantona on mahdollistanut tämän linjauksen, sillä ei tarvita pitkiä, homehtumisriskin aiheuttamia kuljetusmatkoja. Ainoastaan kangaspakat on suojattu muovilla rekkakuljetuksia varten, jotta hävikkiä tahriintuneista kankaista ei syntyisi. Lähettäessämme tuotteita varastolta asiakkaillemme pakkaamme ne tuotteet paperipuseeihin. Tuotannosta tuotteet tulevat meille pahvilaatikoissa, joiden sisällä tuotteet on solmittu yhteen kangasylijäämästä tehdyillä kuteilla ja eri tuotteiden välissä on vain välipahvit.

Tavaroiden ja palveluiden hankinnoista koostuvia päästöjä selvitellään jatkuvasti ja teemme korjaustoimenpiteitä asioihin, mihin voimme itse vaikuttaa.  Tavoitteemme on vuonna 2022 siirtyä täysin kierrätyspaperista valmistettaviin verkkokaupan lähetyspusseihin. 

 

JÄTE

Hyödynnämme tuotannossa syntyvän leikkuujätteen tekemällä siitä erilaisia asusteita. Tehtaalta ilmoitetaan meille mahdollisesta ylijäämästä ja sille sovitaan aina jokin käyttötarkoitus, eli tuotannostamme ei synny juurikaan leikkuujätettä.

Omasta toiminnastamme jätteenä syntyy lähinnä pahvia, jonka pyrimme uusiokäyttämään mahdollisimman pitkälle esimerkiksi lähettämällä ehjissä kierrätetyissä pahvilaatikoissa tuotteet jälleenmyyjillemme. Uusiokäyttöön kelpaamattoman pahvin toimitamme pahvinkeräykseen.