YMPÄRISTÖ

TOIMINTAMME YMPÄRISTÖVAIKUTUKSET

Haluamme olla askel kerrallaan vaikuttamassa siihen, että myös tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuus elää laadukasta elämää planeetallamme. Pyrimme analysoimaan tuotannon määriä jatkossa vielä tarkemmin, jotta osaisimme valmistuttaa täsmällisesti niitä tuotteita, joille kysyntää varmasti on. Sesonkiajattelua VIMMAlla ei ole, vaan VIMMAn mallistossa on tuotteita, joita kehitetään jatkuvasti aina vain paremmiksi asiakaspalautteiden pohjalta. Tavoitteenamme on, että valikoimamme sisältäisi tuotteita, jotka kiertävät sukkelasti tehtaalta kuluttajalle. Emme halua tuottaa yhtään ylijäämää. Jotta kaunis arki olisi kaikkien saatavilla, pyrimme valmistamaan tuotteita todelliseen kysyntään hinnoilla, joilla kuluttajat pystyvät ne ostamaan ilman alennuksia.

Vuoden 2022 tavoitteena VIMMAlla on luoda oma vastuullisuusdokumentti (Code of Conduct), jonka mukaan toimijat sitoutuvat vähimmäisvaatimuksiin koskien muun muassa ihmis- ja eläinoikeuksia. Nämä ehdot tulemme käymään läpi kaikkien toimittajiemme kanssa ja esittelemme ne jatkossa aina ennen uuden yhteistyön aloittamista. 

 

 

HIILIJALANJÄLKI

Vuoden 2021 lopulla aloitimme yhteistyön EVERGREENin kanssa. Tämän yhteistyön tarkoituksena on kartoittaa hiilijalanjälkemme, tutkia lisää oman toimintamme ympäristövaikutuksia ja tehdä suunnitelma hillijalanjälkemme pienentämiseksi. 
 
VIMMA ei omista omia tehtaita, joten niiden osalta hiilijalanjälki on minimaalinen. Oma hiilijalanjälkemme liittyy ostoenergiaan sekä liiketilojemme lämmitysmuotoon. 
Liiketilamme sähkö tulee Helen Oy:lta Helsingistä, ja sähkösopimuksen mukaisesti käytämme sähköä, joka on tuotettu 100% uusiutuvista energianlähteistä. VIMMAn liiketilan sähkö tuotetaan siis täysin tuulivoimalla. Lisäksi sähkönkulutuksemme on puolittunut VIMMAn muutettua uusiin tiloihin syksyllä 2021 verrattuna entisen 300m2 kattavan varastotilan sähkönkulutukseen. 
 
Tavoitteenamme on tehdä tarkat hiilijalanjälkilaskelmat ja löytää 2022 vuoden aikana toimivia tapoja kompensoida edellä mainituista seikoista aiheutuvia päästöjä. Nämä toteutetaan yhteistyössä Evergreenin kanssa. Pyrimme myös olemaan hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Haluamme löytää tehokkaita ja toimivia tapoja seurata toiminnastamme aiheutuvia päästöjä, oppia havaitsemaan toiminnassamme olevia puutteita ja ymmärtämään entistä laajemmin ympäristövastuumme koko toiminnassamme. 
 
 

KIERRÄTYS

Tavoitteenamme on, että jokainen VIMMA-vaate löytää onnellisen käyttäjän. Lahjoitamme tuotteita myös ihmisille, jotka ovat avun tarpeessa. Suosittelemme asiakkaitamme kierrättämään käytettyjä vaatteita ja teemme Emmyn, käytettyjä merkkivaatteita, -laukkuja ja -asusteita myyvän verkkokaupan kanssa yhteistyötä. Asiakkaamme voivat lähettää vanhoja tai pieneksi jääneitä VIMMA-vaatteita postikuluitta Emmylle ja palkkioksi hyvitämme niistä bonuksen, jonka voi hyödyntää VIMMAn verkkokaupassa ostoksia tehdessään. 

Paikallisissa second hand -myymälöissä ja Facebookin kierrätysryhmissä VIMMA-vaatteet liikkuvat nopeasti, ja niiden jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä, sillä tuotteet ovat laadukkaita ja valmistuserät pieniä. Mallistoissamme on aina mukana yhden koon vaatteita, mikä helpottaa käytetyn tuotteen myymistä ja kierrättämistä kuluttajalta toiselle. 

TUOTTEIDEN LAINAUSPALVELU

VIMMAlla ei ole omaa vaatelainauspalvelua, mutta ympäri Suomea on noussut uusia vaatelainaamoja, jotka toimivat VIMMAn jälleenmyyntiasiakkaina ja palvelevat näin niitä asiakkaitamme, jotka haluavat ostamisen sijaan lainata VIMMA-vaatteen. 

 

KEMIKAALIT

Valmistamme VIMMAn tuotteet lähituotantona Suomessa ja Baltian maissa, joten haitallisten kemikaalien käyttö on lain myötä poissuljettu. Kangastuotannon alkuperiä ja kunkin kangastyypin valmistusprosesseja tutkimme entistä paremmin, jotta voimme varmistaa kaikkien käyttämiemme materiaalien turvallisuuden ympäristölle ja ihmiselle.

LOGISTIIKKA 

Logistiikan yhteistyökumppanina kotimaassa käytämme Postin ympäristöystävällisiä palveluita. Tallinnassa tuotteitamme kuljettavat paikalliset kuljetusalan toimijat, joilla on erinomainen paikallistuntemus, ja joiden kanssa olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä. Tuotteemme eivät kulje lentoliikenteellä, vaan kuljetus esimerkiksi Tallinasta Suomeen järjestetään meritse ja maanteitse. Logistiikan tarvetta pyrimme minimoimaan muun muassa sillä, että tuotekuvauksemme verkkokaupassa ovat täsmällisiä, jotta asiakkaat saavat sen, mitä ovat tilanneet. Näin pyrimme välttämmään saman tuotteen kuljettamista edestakaisin.

PAKKAUSMATERIAALIT

Vimman kaikessa logistiikassa on ollut heti alusta alkaen linjaus, että muovia ei käytetä lainkaan missään vaiheessa tuotantoketjua. Emme halua kuormittaa ympäristöä sillä, että valmistaisimme yksittäispakkaamiseen tarkoitettuja pusseja, joita käytettäisiin tehtaalta meille tai meiltä asiakkaille lähtevissä tuotteissa tai varastoinnissa. Tuotteiden valmistaminen lähituotantona on mahdollistanut tämän linjauksen, sillä ei tarvita pitkiä, homehtumisriskin aiheuttamia kuljetusmatkoja. Ainoastaan kangaspakat on suojattu muovilla rekkakuljetuksia varten, jotta hävikkiä tahriintuneista kankaista ei syntyisi. Lähettäessämme tuotteita varastolta asiakkaillemme pakkaamme ne tuotteet paperipuseeihin. Tuotannosta tuotteet tulevat meille pahvilaatikoissa, joiden sisällä tuotteet on solmittu yhteen kangasylijäämästä tehdyillä kuteilla ja eri tuotteiden välissä on vain välipahvit.

Tavaroiden ja palveluiden hankinnoista koostuvia päästöjä selvitellään jatkuvasti ja teemme korjaustoimenpiteitä asioihin, mihin voimme itse vaikuttaa.  Tavoitteemme on vuonna 2022 siirtyä täysin kierrätyspaperista valmistettaviin verkkokaupan lähetyspusseihin. 

 

JÄTE

Hyödynnämme tuotannossa syntyvän leikkuujätteen tekemällä siitä erilaisia asusteita. Tehtaalta ilmoitetaan meille mahdollisesta ylijäämästä ja sille sovitaan aina jokin käyttötarkoitus, eli tuotannostamme ei synny juurikaan leikkuujätettä.

Omasta toiminnastamme jätteenä syntyy lähinnä pahvia, jonka pyrimme uusiokäyttämään mahdollisimman pitkälle esimerkiksi lähettämällä ehjissä kierrätetyissä pahvilaatikoissa tuotteet jälleenmyyjillemme. Uusiokäyttöön kelpaamattoman pahvin toimitamme pahvinkeräykseen.