VASTUULLISUUS

Vastuullisuus on meille paljon enemmän kuin vain sanoja – se vaatii jokapäiväisiä, konkreettisia tekoja. Näemme muodin uusin silmin – sanomme ‘ei’ sesonkiajattelulle ja ylituottamiselle sekä lähtökohtaisesti ‘ei’ myös alemyynneille. Sanomme ‘kyllä’ kauniille, ajattomille tuotteille sekä materiaaleille, jotka ovat helliä ympäristölle. Haluamme toimia esimerkkinä vaatetusalalla, se on meille sydämen asia. Mietimme päivittäin, mitä tuotamme maailmaan, johon ei tarvitsisi tuottaa enää yhtään mitään. Kaunis arki kuuluu kaikille. Suomi tarvitsee myös yrittäjyyttä ja perheet tarvitsevat työtä ja toimeentuloa. Nämä ovat Vimman olemassaolon edellytyksiä.

VASTUULLISUUSLUPAUKSET 2020-2022

1. Turhan tuottamisen välttäminen: tuotannon määrien analysoiminen ja täsmentäminen, jotta tuotetaan vain sitä, mille on kysyntää. 

2. Oman puuvillan tuotannon vähentäminen ja sen korvaaminen kierrätysmateriaaleilla tai muilla ekologisemmilla materiaaleilla. Vuoden 2020 aikana olemme onnistuneet korvaamaan noin 20 % uuden puuvillan tuotannon tarpeesta kotimaisen tekstiilitukun ylijäämämateriaaleilla.

3. Materiaalitietoisuuden lisääminen kaikista käytetyistä materiaaleista, myös tekstiilitukun kautta ostetuista. Tavoitteena selvittää a) mikä niiden alkuperä tarkalleen on, b) millainen kunkin kankaan valmistusprosessi on sekä c) millaiset olot kankaita valmistavien tehtaiden työntekijöillä on.

4. Tuotteen jatkokäytössä avustaminen: käytettyjen Vimma-tuotteiden palautusmahdollisuus Vimma-Storelle tai Outletiin.

5. Vastuullisuusviestinnän parantaminen ja tietoisuuden lisääminen asiakkaille. Alkuvuoden 2021 tavoite on yrityksemme ympäristövaikutusten laskeminen ja siitä viestiminen verkkosivuilla.

ARVOT

Vimman kaikkea toimintaa ohjaa vastuullisuus, rehellisyys ja läpinäkyvyys. Olemme olemassa asiakkaitamme varten. Onnistunut asiakaskokemus sekä lisäarvon tuottaminen vallitsevaan markkinaan on meille sydämen asia. Tuotteissa meille tärkeintä on sen sanoma. Valmistamme design-tuotteita, jotta ihmiset tarvitsisivat vähemmän tavaroita. Perusarvoihimme kuuluu tehdä hyvän maun mukaisia päätöksiä, joissa ajatellaan niin itseä, lähimmäisiä kuin ympäristöä. Olemme olemassa asiakkaitamme varten, heidän tarpeitansa ja toiveitansa kuunnellen. Kotimaisuus on meille tärkeä arvo. Suosimme suomalaisia suunnittelijoita ja teemme yhteistyötä kotimaisten alihankkijoiden kanssa muun muassa kaavoituksen ja mitoituksen osalta. Meille on tärkeää tuottaa kaikki lähellä.

TUOTTEET

Design

Vimman suunnittelun lähtökohtana on ollut alusta asti kunnianhimoinen tavoite saada mallit ja niiden kaavoitus niin toimiviksi, että voimme valmistaa vain yhden koon tuotteita. Ne pukevat kauniisti vähintään kolmen eri kokoluokan (S-L) käyttäjiä ja soveltuvat eri vartalotyypeille, pluskokoisia ihmisiä unohtamatta. Tällä olemme hakeneet tuotannon tehokkuutta, nopeutta ja sitä, että käytetyn tuotteen myyminen ja kierrätys kuluttajalta toiselle olisi mahdollisimman helppoa. Osana ekologista ajattelua Vimman vaatteet suunnitellaan siten, että samaa tuotetta voisi käyttää monessa eri tilanteessa; silkkikaftaanin voi pukea ylleen saunan jälkeen, mutta samalla se taipuu täydellisesti myös työasuksi tai juhlaan pienellä asustamisella. Pohdimme jo suunnitteluvaiheessa, mitä haluamme tuotteen kautta viestiä, sillä valmistamme ainoastaan tuotteita, joilla on sanoma. Näistä tunnetuimpia esimerkkejä ovat Don’t forget to play ja Be kind take care. Valitsemalla Vimma-tuotteen asiakkaillamme on mahdollisuus viestiä myös omia arvojaan.

Materiaalit

Vimman mallistoissa käytetyistä materiaaleista 60 % on uutta, omaan käyttöön painettua puuvillaa, joka on ekologista GOTS-puuvillaa ja ÖKO-TEX-sertifioitu. Sertifikaatti takaa, että materiaali ei sisällä ihmiselle eikä ympäristölle haitallisia aineita standardin kriteereiden mukaisesti. Tiedostamme kuitenkin puuvillan tuotannon veden ja energian kulutuksen tuomat haasteet ja olemme lähteneet etsimään vaihtoehtoja puuvillalle.

Olemme valmistaneet tuotteita myös kierrätetystä polyesteristä, Tencelistä, Lyocellista, bambusta sekä viskoosista etsiessämme vastausta uusien materiaalien tarpeeseen. Näistä toimiviksi ja eri tuotteisiimme sopiviksi todetut laadut pysyvät tuotannossamme. Jatkamme edelleen eri materiaali-vaihtoehtojen tutkimista, niiden alkuperän jäljittämistä, tuotantoprosessien ympäristövaikutuksien kartoittamista sekä niitä valmistavien tehtaiden työolojen selvittämistä. Jokaisella materiaalilla on hyvät ja huonot puolensa suhteessa käyttötarkoitukseen ja ympäristön kuormittavuuteen, joten parhaan mahdollisen materiaalin löytäminen vaatii paljon tutkimista ja testaamista. Vuoden 2020 lupauksenamme on ollut tuottaa vähemmän omaa, uutta puuvillaa, käyttää enemmän kierrätys- ja ylijäämämateriaaleja sekä tutkia uusia materiaaleja ja niiden mahdollisuuksia omassa tuotannossamme.

Olemme löytäneet kotimaiseen tekstiilitukkuun tehdyiltä aarteen etsintä -reissuilta laadukkaita vanhoja ns. ylijäämämateriaaleja (deadstock), joista valmistamme rajoitettuja eriä mallistoja ja näin vältytään siltä, että kaikki materiaalit tarvitsisi itse painaa. Näin säästämme energiaa, luontoa ja varoja, kun osa mallistoista voidaan valmistaa jo olemassa olevista, ylimääräiseksi jääneistä materiaaleista. Näissä materiaaleissa kestävyys ja laatu ovat edelleen niin hyvät, että niistä voidaan vielä turvallisesti valmistaa tämän päivän tarpeisiin tuotteita ja saamme antaa jo olemassa oleville materiaaleille vielä uuden elämän tuotteen muodossa. 

Tällä hetkellä nämä aarteet ovat korvanneet 20 % uuden puuvillan tuotannon tarpeestamme, mikä on ollut tällä hetkellä vastauksemme materiaalien käyttöä vähentävään liiketoimintastrategiaan. Lisäksi pohdimme jatkuvasti jo vaatteita suunnitellessamme, että ne toimisivat mahdollisimman monessa eri käyttötarkoituksessa. Näin myös materiaalikulutus on pienempi, sillä ei tarvitse tuottaa niin monia eri malleja, kun yhtä tuotetta voi käyttää sekä arjessa että juhlassa. Tekstiilitukun materiaalit tulevat kaikki Euroopan alueelta.

 Materiaalien testaus

Testaamme kaikki materiaalit itse tekemällä niille pesu- ja käyttötestejä, jotta saamme selville mm. materiaalien kutistumat, värien pesunkestot, nyppyyntymiset sekä repäisylujuudet. Haluamme käyttää tuotannossa vain laadukkaita materiaaleja, jotta tuotteiden elinkaari olisi myös materiaalien puolesta mahdollisimman pitkä. Olemme erittäin kiinnostuneita myös uusista ekologisista materiaaleista, mutta sen tiimoilta emme ole vielä löytäneet ratkaisuja omaa tuotantoamme varten. Etsimme uusia yhteistyökumppaneita, jotka pystyisivät prosessoimaan ja tuottamaan uusista sellu- tai biopohjaisista kuiduista kankaita meidän tarpeisiimme, sopivaksi myös printtien painatukseen. Jos sinulla on ajankohtaista tietoa asiasta, voit vinkata siitä meille täällä

Tuotteiden hoito

Tekstiilituotteiden elinkaaren aikaisista hiilidioksidipäästöistä arviolta noin kolmannes aiheutuu tuotteen ollessa loppukäyttäjällä, sillä huoltamiseen tarvitaan paljon energiaa (Tekstiili ja muoti ry, 2016: 35). Tämän vuoksi turhaa pesua tulee välttää, mikäli tuote on raikastettavissa esimerkiksi tuulettamisella tai tahra poistettavissa paikallisesti pesemällä. Kehotamme pesemään Vimma-tuotteet vain, kun ne ovat likaisia ja noudattamaan tuotekohtaisia hoito-ohjeita, jotta tuotteet pysyvät hyvänä pitkään. Näin toimiessa tuotteen elinikä pitenee, mikä on myös tehokas tapa vähentää sen ympäristöjalanjälkeä. Ongelmatilanteissa asiakaspalvelumme neuvoo mielellään.

Hyötykäyttö 

Alihankkijamme pyrkivät tekemään mahdollisimman tiiviit leikkuusuunnitelmat käytettävissä olevin keinoin ja syntyvää leikkuujätettä hyödynnetään tällä hetkellä tekemällä siitä mm. pipoja. Sovimme alihankkijoidemme kanssa kaikelle tuotannosta tulleelle leikkuujätteelle jatkokäytön, joten toiminnassamme ei juurikaan synny leikkuujätettä.

Tuoteturvallisuus

Tuotteiden valmistaminen lähituotantona Tallinnassa, Tuusulassa ja Tampereella takaa jo lainsäädännön myötä tuotteiden turvallisuuden. Kankaat tulevat Euroopan sisältä, joten myös niiden valmistusprosessia ja tehtaiden työoloja velvoittavat EU:n säädökset ja lait.

VALMISTUS

Vimman tavoite on tuottaa kaikki lähellä. Olemme asettaneet niin sanotun kolmen tunnin -säännön, mikä tarkoittaa, että tehtaalta toimistolle saa matkaan kulua aikaa enintään kolme tuntia. Tämä rajaa yhteistyökumppaneita paljon, mutta olemme onneksemme löytäneet yhteistyökumppaneita läheltä ja kaikki tuotantolaitokset sijaitsevat enintään tunnin säteellä Tallinnan keskustasta. Vimman vaatteet leikataan ja kootaan Virossa ja Suomessa eli työntekijän oikeudet ja ympäristölainsäädäntö ovat kunnossa.

Tuotantolaitokset

Kankaat:

Suurin osa tuotantoon käytetystä puuvillasta painetaan Liettuassa, toiseksi eniten Saksassa ja metalliprintit puolestaan Pälkäneellä.  Prosessien avaaminen ja läpinäkyväksi tekeminen mahdollistaa meille luottamuksen tehtaisiin. Väriaineiden käyttö on käyty läpi tehtaiden kanssa, ja voimme näin luottaa myös kankaanpaino- ja värjäystehtaiden sertifikaatteihin.

Vilna, Liettua

Noin 60 prosenttia kaikista Vimman tuotantoon käytetyistä kankaista tulee Vilnasta sisältäen lähes kaikki tuotannossa käytetyt trikoot ja joustocolleget sekä joitain uusia materiaaleja, kuten osan viskooseista ja Tenceleistä. Suurin osa Vimma-printeistä painetaan täällä. Tehtaan saamia sertifikaatteja: GOTS ja ÖKO-TEX Standardi 100

Hof, Saksa

Pienempiä kangastoimituksia: mm. viskoosikankaita ja ohuita puuvillakankaita, pääasiassa naisten vaatteiden tuotantoon. Noin 12 prosenttia Vimman kankaista tulee täältä.

Łódź, Puola

Pienempiä kangastoimituksia: bambuviskoosia, jonka lisäksi myös mustia yksivärisiä kankaita kuten kashmir-sekoite ja joustamaton, paksu college.

Orivesi, Suomi

Pienempiä kangastoimituksia: yksiväriset collegekankaat ja resorit.

Tehtaan saamia sertifikaatteja: ÖKO-TEX Standardi 100, luokka II. Ekopuuvillakankaat ovat myös GOTS-sertifioituja.

Akaa, Suomi

Pienempiä kangastoimituksia: kierrätys- ja ylijäämäkankaat sekä suurin osa erikoiskankaista, kuten Sorona. Kankaat tulevat tekstiilitukkuun Euroopan alueelta ja tavoitteenamme on saada jatkossa näiden materiaalien alkuperästä, valmistustavasta ja tehtaiden oloista vielä tarkempaa tietoa. Noin 27 prosenttia Vimman tuotantoon käytetyistä kankaista tulee täältä.

Aitoo, Suomi:

Metallipainatuskankaiden painaminen, pohjakankaat toimitamme tehtaalle itse. Tehtaan käyttämä sähkö 100 %:sti uusiutuvaa energiaa. Tuotannossa ei käytetä PVC:tä eikä pehmittimiä sisältäviä plastisol-värejä vaan ainoastaan vesipohjaisia painovärejä. Painovärit poistetaan mahdollisimman tarkkaan painokaaviosta ennen niiden pesua, jotta kuormitusjätevedessä olisi mahdollisimman alhainen. Prosessivesi puhdistetaan puhdistamossa, jonka biologinen puhdistusprosessi on hyvää luokkaa. Kiintojätteet lajitellaan kaatopaikkajätteen osuuden vähentämiseksi.

Tuotteet:

Tehdas 1. Tallinna, Viro

Valmistettavia tuotetyyppejä: kudotuista kankaista valmistettavat tuotteet kuten mekot, hameet, housut sekä trikoosta ja joustocollegesta valmistettavat tuotteet, kuten leggingsit, t-paidat ja tunikat.

Seitsemän vuotta kestäneen yhteistyön myötä olemme voineet työllistää tehdasta niin hyvin, että se on pystynyt keskittämään tuotantonsa valmistamaan pääasiassa vain Vimma-tuotteita ja kyseinen tehdas onkin pääasiallinen tuotteidemme valmistaja. 

Tehdas 2. Tallinna, Viro

Kudotuista kankaista valmistettavat tuotteet kuten, mekot, hameet, housut ja haalarit.

Tehdas 3. Tallinna, Viro

Trikoosta ja joustocollegesta valmistettavat tuotteet, kuten leggingsit, t-paidat, topit, bodyt ja trikootunikat.

Tehdas 4. Tallinna, Viro

Hatut

Tehdas 5. Tallinna, Viro

Takit

Tehdas 6. Tallinna, Viro

Kudotut ja painetut, kankaiset merkit:

osa kokomerkeistä, hoito-ohjelapuista ja tuotteisiin lisättävistä merkeistä.

Tehdas 7. Tampere, Suomi

Sukat:

 Sidosteen tuotanto on alusta lähtien, vuodesta 1945, sijainnut Tampereella. Tuotekehitys ja innovatiivisuus ovat mahdollistaneet sen, että yritys kantaa ympäristöllisen ja yhteiskunnallisen vastuunylpeästi.

Tehdas 8. Tuusula, Suomi

Neuleet:

Kutomo Holopainen Oy on Tuusulassa toimiva korkealaatuisia neuleita valmistava yritys. Kaikki neuleet ovat 100 % kotimaista laatutyötä.

Hankintaperiaatteet

Aloitamme yhteistyön tehtaiden kanssa aina tutustumiskäynnillä ennen sopimusten tekemistä. Kommunikoimme tarkkaan Vimman tiukan arvopohjan tehtaan johdolle ja aloitamme yhteistyön vain, mikäli arvopohja on yhteinen. Hyvän tehtaan löydettyämme vaalimme pitkiä yhteistyösuhteita. Vierailemme tehtailla usein, jopa kuukausittain, jotta pääsemme seuraamaan läheltä tuotantoprosesseja sekä luomaan yhteyttä työntekijöihin. Vierailujen merkityksellisyys on siinä, että niiden kautta näemme, missä tuotteet konkreettisesti valmistetaan ja miten työntekijät voivat työtä tehdessään. Yhteistyö on todella tiivistä ja viestittelemme tehtaiden johdon kanssa lähes päivittäin.

Suurinta menestystä on mielestämme mahdollisuus toimia omien arvojen mukaan. Vimma ei lähtökohtaisesti koskaan tingi tehtaan tarjoamista hinnoista, jotta myöskään tehdas ei joudu tinkimään omien työntekijöidensä turvallisuudesta, palkoista ja työtunneista. Hintojen kilpailuttamisen sijaan mieluummin maksamme siitä, että myös tehtaiden työntekijät saavat hyvää kohtelua työpaikallaan. 

YMPÄRISTÖ

Toimintamme ympäristövaikutukset

Haluamme olla askel kerrallaan vaikuttamassa siihen, että myös tulevilla sukupolvilla olisi mahdollisuus elää laadukasta elämää planeetallamme. Pyrimme analysoimaan tuotannon määriä jatkossa vielä tarkemmin, jotta osaisimme valmistuttaa täsmällisesti niitä tuotteita, joille kysyntää varmasti on. Sesonkiajattelua Vimmalla ei ole, vaan Vimman mallistossa on tuotteita, joita kehitetään jatkuvasti aina vain paremmaksi asiakaspalautteiden pohjalta. Tavoitteenamme on, että valikoimassamme olisi vain sellaisia tuotteita, jotka kiertävät mahdollisimman nopeasti tehtaalta kuluttajalle ja että emme tuottaisi yhtään ylijäämää. Pyrimme valmistamaan tuotteita todelliseen kysyntään – sellaisilla hinnoilla, joilla kuluttajat pystyvät ne ostamaan ilman alennuksia, jotta kaunis arki olisi kaikkien saatavilla.

Tuotteen hintarakenne

Kierrätys

Vimman omissa Outlet-osiossa verkkokaupassa myydään mallistojen yksittäiskappaleita, kuvauksissa olleita, II-laatuisia ja palautuksina tulleita tuotteita. Lahjoitamme Outlet-tuotteita myös ihmisille, jotka ovat avun tarpeessa. Tavoitteenamme on, että jokainen Vimma-vaate löytää onnellisen käyttäjän. Vimma suosittelee kierrättämään käytettyjä vaatteita ja tekee Emmyn, käytettyjä merkkivaatteita, -laukkuja ja -asusteita myyvän verkkokaupan kanssa yhteistyötä. Vimman asiakkaat voivat lähettää vanhoja ja pieneksi jääneitä Vimma-vaatteita postikuluitta Emmylle ja palkkioksi Vimma hyvittää niistä bonuksen, jonka voi hyödyntää Vimman verkkokaupassa ostoksia tehdessään. 

Shoppingbag-neon

Lisäksi Vimman Varastolla on järjestetty aika-ajoin kirpputoritoimintaa, jossa sekä Vimman henkilökunta että asiakkaat ovat saaneet myydä käytettyjä Vimma-tuotteitaan. Paikallisissa second hand -myymälöissä sekä Facebookin alueellisissa kierrätysryhmissä Vimma-vaatteet liikkuvat nopeasti ja niiden jälleenmyyntiarvo säilyy hyvänä, sillä tuotteet ovat laadukkaita ja valmistuserät pieniä. Suurin osa Vimman tuotteista on yhden koon tuotteita, minkä vuoksi käytetyn tuotteen myyminen ja kierrätys kuluttajalta toiselle on helppoa. Käytettyjen Vimma-vaatteiden palautusmahdollisuus Vimma-Storelle tai Vimma Varastolle on tällä hetkellä pohdinnassa.

Tuotteiden lainauspalvelu 

Vimmalla ei ole omaa vaatelainauspalvelua, mutta ympäri Suomea on noussut uusia vaatelainaamoja, jotka ovat Vimman jälleenmyyntiasiakkaita ja palvelevat näin niitä asiakkaitamme, jotka haluavat ostamisen sijaan lainata Vimma-vaatteen. 

Korjauspalvelu

Naisten ja unisex-tuotteiden myynti on tänä päivänä liiketoimintamme ydin, joten sen myötä myös korjauspalvelun tarpeellisuutta on ajankohtaista selvittää. Tähän mennessä olemme kuitenkin harvoin törmänneet siihen, että Vimma-vaate rikkoutuu, sillä mitoitukset ovat melko väljiä ja materiaalit on pyritty valitsemaan huolella. Satunnaisesti olemme korjanneet tai muokanneet tuotteita joko itse tai ostamalla palvelun lähiompelimoista. Jos koet, että kaipaisit korjauspalvelua Vimma-tuotteillesi, voit kertoa siitä meille täällä.

Vimma on suunnitellut myös custom made -tuotteita muun muassa linnanjuhliin ja elokuva-alan juhliin. Näitä tuotteita ovat saaneet ommella niin harjoittelijamme kuin Helsingin lähiompelimoiden ompelijat. 

Kemikaalit

Vimman tuotteita valmistavat tehtaat sijaitsevat lähellä, joten haitallisten kemikaalien käyttö on jo lain myötä poissuljettu. Kangastuotannon alkuperiä ja kunkin kangastyypin valmistusprosesseja tutkimme entistä paremmin, jotta voimme varmistaa kaikkien käyttämiemme materiaalien turvallisuuden ympäristölle ja ihmiselle.

Logistiikka

Logistiikan yhteistyökumppanina kotimaassa tuemme Postin ympäristöystävällisiä palveluita. Tallinnassa tuotteitamme kuljettavat paikalliset kuljetusalan toimijat, joilla on erinomainen paikallistuntemus ja joiden kanssa olemme jo pitkään tehneet yhteistyötä. Tuotteemme eivät koskaan kulje lentoliikenteellä, vaan esimerkiksi Tallinasta Suomeen kuljetus järjestetään meritse ja maanteitse. Logistiikan tarvetta pyrimme minimoimaan muun muassa sillä, että tuotekuvauksemme verkkokaupassa ovat täsmällisiä, jotta asiakkaat saavat sen, mitä ovat tilanneet. Näin vältymme kuljettamasta samaa tuotetta edestakaisin. Yhteistyökumppaneiden valinta kolmen tunnin säännön periaatteella takaa sen, että tuotteita ei tarvitse kuljettaa pitkiä matkoja.

Pakkausmateriaalit

Vimman kaikessa logistiikassa on ollut heti alusta alkaen linjaus, että muovia ei käytetä lainkaan missään vaiheessa tuotantoketjua. Emme halua kuormittaa ympäristöä sillä, että valmistaisimme yksittäispakkaamiseen tarkoitettuja pusseja, joita käytettäisiin tehtaalta meille tai meiltä asiakkaille lähtevissä tuotteissa tai varastoinnissa. Tuotteiden valmistaminen lähituotantona on mahdollistanut tämän linjauksen, sillä ei tarvita pitkiä, homehtumisriskin aiheuttamia kuljetusmatkoja. Ainoastaan kangaspakat on suojattu muovilla rekkakuljetuksia varten, jotta hävikkiä tahriintuneista kankaista ei syntyisi. Lähettäessämme tuotteita varastolta asiakkaillemme pakkaamme ne kartonkisiin laatikoihin tai pusseihin. Tuotannosta tuotteet tulevat meille pahvilaatikoissa, joiden sisällä tuotteet on solmittu yhteen kangasylijäämästä tehdyillä kuteilla ja eri tuotteiden välissä on vain välipahvit.

Jäte

Hyödynnämme tuotannossa syntyvän leikkuujätteen tekemällä siitä mm. pipoja. Tehtaalta ilmoitetaan meille mahdollisesta ylijäämästä ja sille sovitaan aina jokin käyttötarkoitus, eli tuotannostamme ei synny juurikaan leikkuujätettä.

Omasta toiminnastamme jätteenä syntyy lähinnä pahvia, jonka pyrimme uusiokäyttämään mahdollisimman pitkälle esimerkiksi lähettämällä ehjissä kierrätetyissä pahvilaatikoissa tuotteet jälleenmyyjillemme. Uusiokäyttöön kelpaamattoman pahvin toimitamme pahvinkeräykseen. 

Päästöt

Vimman vastuullisuuslupauksena alkuvuodelle 2021 on käyttää resursseja enemmän vastuullisuusviestinnän parantamiseen ja myös yrityksen ympäristövaikutusten laskemiseen. Ympäristövaikutukset laskettuamme saamme selville oman toimintamme päästöt ja pääsemme tekemään suunnitelman niiden pienentämiseksi.

Triplan kauppakeskus, missä Vimman kivijalkaliike sijaitsee, on saanut LEED Platina -tason kansainvälisen ympäristösertifioinnin. Kauppakeskuksen energiankulutus ja puhtaan veden kulutus ovat noin 40 % alhaisempia kuin vastaavien uudisrakennuksien yleensä. Energiatehokkuus säästää ympäristöä, mutta säästää myös kustannuksia. Alhainen sähkönkulutus vähentää kiinteistöjen ylläpidon kustannuksia ja ympäristökuormitusta. Hulevesijärjestelmä on Triplassa rakennettu siten, että hulevedet joko imeytetään maahan tai kierrätetään, esimerkiksi autopesulassa käytettävänä pesuvetenä. Vehreyden ja viihtyvyyden lisäämiseksi ja hulevesien hallitsemiseksi rakennettua viherkattotilaa on noin 40 prosenttia kaikesta Triplan kattotilasta. Lämmitys ja viilennys kaupungin kaukolämpö- ja kaukokylmäverkon avulla.

Vimma Huiske -

HENKILÖSTÖPOLITIIKKA

Vimman henkilöstöpolitiikkaa ohjaavat Vimman kultaiset säännöt. Kunnioitamme ja arvostamme toinen toisiamme. Meillä jokainen ihminen on arvokas ja jokaisella työntekijällä on oma tehtävänsä ja paikkansa. Vimman väki on kuin yhtä perhettä, jolla on yhteiset tavoitteet. Yrityksemme yksi tärkeä tehtävä on mahdollistaa työntekijöillemme onnistumisen kokemuksia. Henkilöstöpolitiikkaamme ohjaa avoimuus ja rehellisyys. Puhumme asioista suoraan ja pyrimme pitämään yllä hyvää yhteishenkeä kaikessa toiminnassa. Käymme kehityskeskusteluja työntekijöidemme kanssa säännöllisesti ja kehitämme toimintaamme. Vimmalla on viisi vakituisia työntekijää, osa-aikaisia kiireapulaisia sekä kesätyöntekijöitä. 

MYYMÄLÄ JA ASIAKKAAT

Nemo arkkitehdit suunnittelivat Triplan pop up -myymälämme ilmeen kierrätysmateriaalein ja -kalustein Vimman arvojen mukaisesti. Kalusteet ja pintamateriaalit on tehty Habitaressa nähdyn Habitarematerials-messuosaston materiaaleista vaateripustimia myöten. Pop up -myymälässä on mahdollisuus unohtumattomaan kävijäkokemukseen, jota on täydennetty tuoksu- ja äänimaisemalla. Ruohomatto on myymälän vahva symboli: kasvun ja elämän voima. Kivijalkakauppa on saumaton osa Vimman brändiä. Meille on merkityksellistä kohdata asiakkaitamme, kuulla heidän ajatuksiaan, nähdä tuotteiden sovituksia ja saada välitöntä asiakaspalautetta tuotteidemme ja toimintamme kehittämiseksi. Haluamme, että tuotteitamme on mahdollisuus ostaa myös kokemuksellisesti – toinen toisemme kohtaamalla, verkkokaupan napin painalluksen sijaan.

LÄHTEET

Global Organic Textile Standard. Ecology & social responsibility, 2016. Global Standard gGmbH. https://www.global-standard.org/the-standard/general-description.html

Kutomo Holopainen Oy. http://kutomoholopainen.fi

Nemo arkkitehdit. 2019. Vimma pop-up -myymälä. https://nemoarkkitehdit.fi/portfolio/vimma-tripla

OEKO-TEX®. Inpsiring confidence. 2020. OEKO-TEX Service GmbH. https://www.oeko-tex.com/en/apply-here

Sidoste. https://sidoste.fi

Suomen tekstiili ja muoti ry. 2016. Vastuullisuuskäsikirja. Grano: Vantaa. https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/stjm/test/stjm_vastuullisuuskasikirja.pdf

KIITOS

Erityismainintana vielä iso kiitos vastuullisuusvaikuttaja Outi Les Pyy:lle sekä Eetti Ry:n Maija Lummelle, kun tsemppasitte meitä ja olitte mukana vaikuttamassa ja auttamassa meitä vastuullisuusasioiden kartoittamisessa ja viestinnässä. 

Mikäli mieltäsi jäi vielä askarruttamaan jokin Vimman vastuullisuuteen tai brändiin liittyvistä asioista tai haluat antaa meille palautetta, ole rohkeasti yhteydessä meihin. Vastaamme mielellämme!