VAATTEIDEN HUOLTO

Meillä vaatteiden valmistajilla on suuri vastuu tuotannon hiilijalanjäljestä, mutta myös kuluttaja voi tehdä paljon asioita tuotteiden elinkaaren pidentämiseksi. VIMMA tuottaa laadukkaita designvaatteita, joiden uskomme saavan pitkän käyttöiän. Kuluttajana voit varmistua asiasta huoltamalla tuotteesi asianmukaisesti. Tavalla, jolla käsittelet vaatteitasi, on merkittävä vaikutus niin vaatteen käyttöikään kuin ympäristöönkin. Arviolta ¼ vaatteen hiilijalanjäljestä tulee tavasta, jolla hoidat tuotetta kotona.

 

Pese vähemmän
Pese vaatteesi vain tarvittaessa. Vähentämällä tarpeettomia pesuja voit nopeasti pienentää vaatteesi ympäristöjalanjälkeä. Lisäksi pesu repeyttää vaatteita huomattavasti – pesemällä vähemmän, ne pysyvät kauniimpina pidempään. Pesun sijaan tuulettaminen voi virkistää vaatteesi.

Pese alemmassa lämpötilassa
Laskemalla pesulämpötilasi 60 astetta 30 asteeseen kulutat noin puolet energiasta pesuerää kohden – ja vaatteesi pysyvät silti puhtaina. Vaatteesi hoitotarrassa olemme ilmoittaneet korkeimman sallitun lämpötilan vahingoittamatta vaatteita, mutta elleivät vaatteesi ole erittäin likaisia, ne voivat myös tulla puhtaaksi alemmassa lämpötilassa.

Vähemmän pesuainetta
Suuri määrä pesuaineita ei tee vaatteistasi puhtaampia. Se voi jättää jälkiä vaatteisiisi, jos käytät liikaa. Jos käytät pienen määrän saippuaa, vaatteesi tulevat silti puhtaiksi ja vesi on vähemmän saastunut. Etsi ympäristömerkittyä pesuainetta, joka auttaa ympäristöä entisestään. Vältä huuhteluaineita.

Kuivaus
Rumpukuivaus ei ole koskaan hyvä asia. Ensinnäkin kuivausrumpu kuluttaa paljon energiaa. Toiseksi, vaatteet kestävät pidempään ja näyttävät paremmilta, jos kuivaat ne telineessä rumpukuivauksen sijaan.

Nukan poisto
Nukka on yleistä erityisesti luonnonkuiduista valmistetuissa neulevaatteissa, kuten mohair-, merino- ja lampaanvillassa. Jonkinasteinen nyppyyntyminen on villatuotteille tyypillinen ominaisuus, jota ei kannata säikähtää. Villatuotteen saa helposti siistittyä harjaamalla sitä varovasti nukkakammalla tai nukanpoisto koneella. Kun hoidat villavaatettasi, se kestää aikaa ja näyttää hyvältä vuosia. Nukkakampoja myydään useimmissa tavarataloissa sekä lanka- ja kangaskaupoissa. 

MERINOVILLA

Merinovilla on lampaasta saatava hieno villalaatu. Merino on ominaisuuksiltaan kevyt, lämmin ja pehmeä villalaatu, joka ei kutita paksumpien villalaatujen tavoin. Merinovilla on hengittävä luonnonkuitu, joka reagoi joko lämmittävästä tai viilentävästä kehon lämpötilaan. Antibakteerisuus on myös yksi merinovillan ominaisuus, jonka ansiosta villa hylkii likaa sekä puhdistaa itse itseään. Merinovilla neuleet pysyvät pitkään hyvänä, kun tuuletat niitä mahdollisimman usein ja ensisijaisena puhdistustoimena suositellaankin juuri tuuletusta raikkaassa ulkoilmassa tai lumipesua. Jos neule tarvitsee vesipesua, tulisi se pestä pesukoneessa villapesuohjelmalla 30 asteessa, villapesuainetta käyttäen. Neuletta käsinpestäessä pesuveden lämpötilan tulee olla myös 30 astetta. Liian kylmä vesi sekä vaatteen liotus saattaa aiheuttaa värien leviämistä. Vältä vaatteen liotusta vedessä sekä rutistelua pesun aikana. Muotoile vaate kosteana takasin muotoon ja laita se kuivumaan tasolle esim. pyyhkeen päällä pesun jälkeen.

Merinovilla tuotteen siistimiseen hyvä keino on myös nukkakammalla harjaaminen. Nyppyyntyminen on villatuotteille tyypillinen ominaisuus ja tähän parhaiten auttaa tuotteen huoltaminen nukkakamman avulla.

MOHAIRVILLA
Mohairvilla on angoravuohesta saatavaa hienolaatuista villaa. Mohair on ominaisuuksiltaan miellyttävän tuntuinen ja kestävä villalaatu ja sille on tyypillistä pehmeä, pörröinen pinta. Mohairvilla tuotteille esim. neuleille suositellaan tuuletusta raikkaassa ulkoilmassa tai lumipesua ensisijaisina puhdistusmenetelminä. Jos neule tarvitsee vesipesua, tulisi se pestä hellävaraisesti käsin villapesuaineella. Turhaa neuleen rutistelua tai puristelua pesun aikana tulisi välttää, ettei villa rupea huopumaan ja kutistumaan.  Muotoile vaate kosteana ja laita se kuivumaan tasolle esim. pyyhkeen päällä pesun jälkeen.
 
Mohairvilla tuotteen siistimiseen hyvä keino on myös nukkakammalla harjaaminen. Nyppyyntyminen on villatuotteille tyypillinen ominaisuus ja tähän parhaiten auttaa tuotteen huoltaminen nukkakamman avulla.
JACQUARD KANGAS
Jacquard kankaat ovat kudottuja yksi- tai monivärisiä kankaita. Materiaalina Jacquard on laadukas ja kestävä kangas, jossa on monesti käytetty eri materiaalien sekoituksia tuomaan kankaaseen näyttävyyttä, tekstuuria sekä kestävyytä lisääviä ominaisuuksia. Kudottu Jacquard kangas ei haalistu käytössä eikä pesussa. Vimman tuotteissa käytetyt Jacquard kankaat valmistetaan Ranskassa. 
Pesuohjeena Jacquard kankaisille vaatteille suositellaan hienopesua kolmessakymmenessä asteessa. Älä käytä rumpukuivausta pesun jälkeen, vaan laita vaate kuivumaan ilmavasti henkariin. Näin vaatteen ryhdikkyys säilyy. Vältä vaatteen turhaa pesemistä, monesti tuuletus riittää vaatteen raikastamiseen. Likatahrat kannattaa pyyhkiä kostealla liinalla paikallisesti koko vaatteen pesemisen sijaan. Vaatetta voi myös huoltaa siihen tarkoitetulla vaateharjalla. Vaateharjalla saa poistettua kankaan pinnasta irtopölyn sekä kuivuneen lian.
VISKOOSI

Viskoosi on selluloosamuuntokuitu ja vastaa ominaisuuksiltaan paljon puuvillan ominaisuuksia. Muuntokuidut ovat teollisesti valmistettuja tekstiilikuituja, vaikka kuitujen raaka-aineet ovatkin peräisin luonnosta. Viskoosin ominaisuuksiin kuuluu kaunis laskeutuvuus, himmeä kiilto sekä antistaattisuus. Viskoosi on kevyt päällä, se hengittää, eikä liimaudu ihoon kiinni.

Pese viskoosi vaate nurinkäännettynä väljässä vedessä, näin vältät vaatteen pinnan hankaantumista. Voit käyttää myös pesupussia viskoosi vaatetta pestessäsi pesukoneessa. Viskoosi vaatteille suositellaan pesukoneen hienopesu-ohjelmaa kolmessakymmenessä asteessa tai mieluiten käsinpesua. Älä käytä huuhteluainetta tai kuivausrumpua. Viskoosivaate saattaa kutistua tai vaurioitua liian voimakkaassa pesussa. Muotoile vaate varovasti kosteana oikeisiin mittoihin ja ripusta kuivumaan henkariin tai kuivata tasolla esim. pyyhkeen päällä. Pesun jälkeen viskoosi vaate saattaa tuntua jäykältä, mutta se pehmenee kuivuessa. Viskoosi rypistyy helposti, joten sen silittäminen kostean liinan läpi pesun jälkeen on suositeltavaa. Viskoosi vaatetta kannattaa säilyttää ilmavasti henkarissa, jotta turhalta rypistymiseltä vältytään.