Kirjoitettu

Eri Shimatsuka

Vimma Eri Shimatsuka -

Miten sinusta tuli suunnittelija?
Siinä on kaikki, mistä olen kiinnostunut. Japanissa olin englannin kielen opettaja. Haaveilin kuitenkin koko ajan taiteen tekemisestä ja siitä, että voisin oppia sitä lisää. Valitsin suunnittelijan työn, koska haluan luoda asioita, jotka tuovat iloa ihmisten elämään.

 

Miten päädyit Vimmalle suunnittelijaksi?
Olen tuntenut Marjutin jo Marimekon ajoilta. Tykkään Vimman muotoilusta ja sen dynaamisista, ennakkoluulottomista ja rohkeista kuvioista, sekä väreistä. Vimman kanssa on niin kiva tehdä yhteistyötä, koska siellä on aina positiivinen ilmapiiri ja hyvä fiilis.

 

Mikä on sinulle tärkein Vimma-kuosi?
Varmaan ne on ne ensimmäiset Vimmalle suunnittelemani kuosit.
Liikenne-kuosi on yksinkertainen. Pidän sen rennosta rytmistä.
Siivet-printti taas sai inspiraation revitetyistä papereista. Kuosissa on kiva käsityön fiilis. ‘Siivet’ näyttää tummaa taustaa vasten hehkuvalta lasimaalaukselta. Räpäys-printin piirsin rennosti tussilla. Kuosin nimi on Räpäys, koska se näyttää siltä, kun se koostuisi monista ripseistä. Vauvalle kaikki, mitä hän näkee on uutta ja ihmeellistä. Jokainen ‘räpäys’ yhtä jännittävä. Räpäys-kuosilla halusin muistuttaa; ’sense of wonder’.

 

Elämässä ihaninta on…
Vauva, joka tuli meille vuonna 2016. Se hetki, kun sain hänet on ihanin ja koskettavin asia elämässäni. Toki kaikki kulkemani polut ovat olleet merkityksellisiä. Perhe ja ystävät ovat tehneet elämästä spesiaalia.

 

Työpöydälläni on…
Piirtämiäni postikortteja, papereita ja kyniä. Kaikkea… Apua, vähän sotkuista!

 

Syksy tuntuu..
Aurinko on niiiiin tärkeä. Silloin kun sitä ei näy taivaalla, se pitää löytää itsestä.

 

Lempiharrastukseni on..
Matkustaminen, jooga, ruoan laitto, sienestäminen ja piirtäminen.

 

Radiosta kuuntelen?
Yleensä en kuuntele mitään. Joskus klassista kanavaa.

 

Lempiruokani on…
Japanilaista ruokaa! Teen usein sitä myös kotona. Suomessa suomalaiset syövät sushia useammin kuin Japanilaiset kotimaassaan. Tykkään myös ruoasta, jossa voi käyttää itse poimimiaan sieniä.

 

Haluaisin vielä joskus…
Matkustaa Siperian junalla Japaniin. Hitaammin matkustaessa tuntee oikean etäisyyden ja voi nauttia siitä, kun kulttuuri ja maisema vaihtuvat pikku hiljaa.

 

Helsingin kaunein kohta on..
Tykkään katsoa Helsinkiä mereltä päin vaikka Suomenlinnan lautasta tai Laajasalosta. Silloin se on kauneimmillaan.

 

Lemppari outfittini on…
Laadukas collegepaita ja housut ovat mukavat ja lämpimät. Tykkään myös Marimekon vintage paidoista. Ne ovat hyväkuntoisia ja kestäviä.

 

Sunnuntaisin..
Joskus menemme mökille, joskus metsään ja joskus teen töitä.

 

Metsä..
Inspiraatio paikka. Metsästä saa kaiken marjasta sieneen. Metsä on minun suomalainen temppelini. Rakastan Helsinkiä, koska täällä luonto metsineen on lähellä.

 

Jalat, fillari, dösä, spåra vai auto?
Nykyään kävelen paljon vaunujen kanssa. Se on samalla hyvää kuntoilua. Käytän myös metroa. Metron väri on mahtava! Sinne mahtuu loputtomasti ihmisiä ja metroa ei tarvitse odottaa.

 

Leikin..
Tyttäreni Ailan kanssa. On ihanaa leikkiä oman lapsen kanssa. Leikkiessä tulee mieleen oma lapsuus ja siinä sivussa saa usein yhteyden luoviin töihin.

 

Inhoan, kun ihmiset..
Ovat liian vakavia.

 

Mikä musakappale soi sinussa just nyt?
Tykkään kuunnella trooppista musiikkia varsinkin talvella…bossa novaa, afrikkalaista ja okinawalaista musiikkia.

 

Tyyli-ikoni tai ylipäätään tyyppi, jota fanitat?
Maija Isola, Vuokko Nurmesniemi, Annikka Rimala, Wakisaka Katsuji ja FujiwoIshimoto ovat töihin liittyviä ikoneja.

 

Miten työskentelet?
Piirrän postikortteja ideointia varten ja se tapa on ollut tosi hyvä minulle. Idolini Katsuji Wakisaka piirtää joka päivä vaimolle postikortin. Vaikka en piirrä vielä joka päivä, niin haluan ottaa mallia hänestä.

 

Lapsena piirsin…
Olen aina tykännyt piirtämisestä.
Jo lapsena piirsin paljon. Minun nimeni kiinalaiset merkit tarkoittavat ’maalausta’ ja ’maaseutua’. Kun olin pieni isäni toivoi, että minusta tulisi ihminen, joka nauttisi ja arvostaisi taidetta.

 

Joku oma duuni, joka on jäänyt erityisesti mieleen..
Aina ilahdun, kun näen ihmisiä, joilla on suunnittelemani printti päällä! Pidin ensimmäisen näyttelyni Japanissa 2015. Se hetki oli ikimuistoinen.

 

Isoin unelmani olisi joskus saada tehdä..
Jatkaa piirtämistä. Olisin hienoa tehdä lasten kirjoja ja yhteistyötä arkkitehtuurin kanssa. Haaveilen myös yhteistyö-projektista kehitysmaissa asuvien naisten kanssa.

 

Millaiset kuviot kiehtovat sinua juuri nyt?
Yksinkertaiset ja freesit kuviot. Abstrakti kädenjälki.

 

Mitä värit merkitsevät sinulle?
Olen asunut Okinawalla kolme vuotta ennen Suomeen muuttamista. Okinawa on sub-trooppinen saari. Saaren värimaailma on tosi kaunis. Myös Suomen metsässä on insiroivia värejä, jotka vaihtuvat vuodenaikojen mukaan. Väreissä valo vaikuttaa kaikkeen. Rakastan Alvar Aallon kotia, koska siellä luonnonvalo kulkee niin kauniisti.

 

Ketä follaat ig:ssä?
Kavereita, kansainvälisiä muotitaloja, museoita, muotoilu brändejä jne. Ig:ssä seuraan kuulumisia ja inspiroidun.

 

Missä saamme nähdä töitäsi jatkossa?
Näyttelyissä, työhuoneellani ja myymälöissä.

 

IG: erishimatsuka
www.erishimatsuka.com

Eri Shimatsuka. 38 vuotta.
 

Tekstiilisuunnittelija. Kuvittaja.
Lisäksi Eri tekee koordinointihommia ja kirjoittaa japanilaisiin lehtiin ja kirjoihin. Eri valmistuu pian myös värikylvyn ohjaajaksi.
 

Muutti Suomeen 2007. Aloitti tekstiilitaiteen opinnot Taikissa 2008. Työskenteli Marimekon piirtämössä. Aloitti freelancerinä 2014. Tekee suunnittelutöitä niin suomalaisille, kuin japanilaisillekin merkeille. On kuvittanut muumi-kankaita Japanissa vuodesta 2015 lähtien.