Kirjoitettu

Tiina Koivusalo

Vimma Tiina Koivusalo -

Miten sinusta tuli suunnittelija?

Se tuntui luonnolliselta suunnalta, koska olen aina piirtänyt. Lapsena en tosin olisi osannut kuvitellakaan tällaista ammattia. Lähipiirissäni ei ollut ketään, joka olisi piirtänyt työkseen. Lukion jälkeen olin kahden vaiheilla lähteäkkö luonnontieteelliseen vai taide-alalle. Mukana on toki ollut myös tuuria ja sattumaa.

 

Miten päädyit Vimmalle suunnittelijaksi?

Jaoimme Linda Lingon kanssa saman työhuoneen hänen suunnitellessa ensimmäistä Vimma-kuosiaan. Innostuin jo silloin ajatuksesta suunnitella jotain Vimmalle. Idea jäi kuitenkin vuodeksi muhimaan jäädessäni äitiyslomalle. Vauvavuoden lopussa otin ideoideni kanssa yhteyttä Marjuttiin. Ja siitä hedelmällinen yhteistyömme lähtikin nopeasti käyntiin.

 

Kerro jonkun sinulle merkityksellisen Vimma-kuosin tarina?

Jokainen tekemäni kuosi on minulle erityinen, koska suunnittelemissani kuoseissa on eri paikkoihin liittyviä muistoja. Työstän printtini pääasiassa valokuvamateriaalin pohjalta. Samalla tavalla kun teen taideteoksissani valokuvakollaaseja. Rinkeli-kuosissa on Panaman vuoristoa, Lakritsa-kuosissa Australian rannikkoa, Silkkinauha-kuosissa Islannin rantaviivaa ja Myrsky-kuosissa Turun saaristoa, jossa kuvausmatkalla telttailin. Hieno hetki on aina se, kun näen suunnittelemani kuosin ensimmäistä kertaa oman lapseni päälle puettuna.

 

Elämässä ihaninta just nyt…

Pieni, iloinen ja kekseliäs tyttäreni, sekä rakas mieheni. Vihreä tee ja herkullisen hitaat aamiaiset perheen kanssa.

 

Työpöydälläni just nyt..

Posliiniastioita, laserleikattuja puisia prototyyppejä, Mujin vihkoja, Vimman kangaspaloja ja keltainen vaahteranlehti päiväkotimatkalta. Parhaillaan työstän tulevaa näyttelyäni.

 

Syksy tuntuu nyt..

Tasaisen mukavalta. Kirjoittaessani tätä aurinko paistaa ja syksyn lehdet hehkuvat.

 

Lempiharrastus on…

Uiminen. Vesi on elementtinä niin rentouttava. Se vie ajatukset myös niihin meriin, järviin, jokiin, ulkouimaloihin ja onseneihin, joissa on tullut pulikoitua kuvausmatkoilla.

 

Suunnitellessani kuuntelen radiosta…

Olen podcastien suurkuluttaja. Erityisesti erilaiset tiedeaiheiset podcastit kiinnostavat, mutta usein kuuntelen teemoja laidasta laitaan. Silloin kun väsyttää siirryn musiikin pariin. Aamulla radiosta soi aina Ylen Ykkönen, tosin jumalanpalvelusten kohdalla kanava vaihtuu.

 

Lempiruokani on…

Olen ollut lähes koko ikäni kasvissyöjä ja ulkona syödessäni testailen mielelläni erilaisia kasvisvaihtoehtoja, joita on nykyään ilahduttavan paljon saatavilla. Tällä hetkellä suosikkejani ovat mm. etiopialainen, vietnamilainen ja ikisuosikkini thaimaalainen ruoka. Hyvää indonesialaista ravintolaa Gado Gadoineen vielä odottelen.

 

Haluaisin vielä joskus päästä käymään…

Olen matkustanut paljon niin yksin kuin puolison ja nykyään pienen perheeni kanssa. Pyrin järjestämään työkuvioni niin, että olen voinut tehdä useita useamman kuukauden matkoja, joissa lennän mahdollisimman vähän ja käytän erilaisia julkisia kulkuneuvoja. Rahtilaivamatka Le Havrésta Trinidadiin ja Tobagoon on ollut ikimuistoisin yksittäinen matka.

Yhden paikan valinta on hankalaa, sillä uskon, että kaikissa maailman kolkissa on kiinnostavat puolensa. Haluaisin päästä Marokoon maistamaan oikeaa minttuteetä, Etelä-Koreassa haluaisin nähdä suosikkini Jeoncha-teen viljelmät, Socotra villine luontoineen viipyilee vain unelmissani, sillä Jemenin tilanteen vuoksi ei voi tietää milloin sinne pääseminen olisi ylipäätään mahdollista, Saarenmaalle haluaisin kesälomailemaan ja Sipoon korvessa en ole vielä onnistunut käymään.

 

Kotikaupunkini kaunein kohta on..

Helsingin Uunisaaressa on upeita kivikuvioita graniitissa.

 

Tulevia työjuttuja…

Uusi näyttely on työn alla.

 

Tiinan viiva on…

Eläväinen ja ikuisesti harmonista muotoa hakeva.

 

Lemppari outfittini on…

Lämmin ja pehmeä. Islantilainen villatakki toimii hyvin.

 

Metsä..

On tuttu, turvallinen ja tuoksuva. Metsät ovat inspiraation lähde. Olisi kiinnostava tutkia lisää niitä myös ammatillisesti.

 

Jalat, fillari, dösä, spåra vai auto?

Jalat ja fillari, sekä ratikka.

 

Leikin..

Leikin erilaisilla materiaaleilla, niin koneella kuin kolmiulotteisestikin. Suuresta määrästä samaa materiaalia löytyy aina joku rytmi, joka johdattaa eteenpäin oli lopputuloksena sitten taideteos tai vaatekuosi.

 

Inhoan, kun ihmiset..

Inhoan, kun ihmiset eivät puolusta toisiaan. Sitä, että käännetään pää syrjään, kun joku huutelee raitiovaunussa rasistisia tai naisvihamielisiä kommentteja. Itse pyrin pysäyttämään sellaiset tilanteet, kun näen niitä.

 

Voisin syödä vain..

Pashaa.

 

Mikä musakappale soi mielessä just nyt?

Allan Edwall, ’Årstider’. Kuuntelen ruotsinkielistä musiikkia mielelläni, mutta harjoittelen niiden avulla myös ruotsia, jotta ymmärtäisin kaiken, mistä lapseni puhuu.

 

Tyyli-ikoni tai ylipäätään tyyppi, jota tässä maailmassa fanitat?

Vahvoja naisia, jotka luovat omannäköisensä uran. Kusama, ystäväni Jenni Tuominen, Tove Jansson ja monet muut.

 

Ketä follaat ig:ssä? Miksi?

Mun Insta on aika perhekeskeinen.

 

Miten työskentelet?

Linnunlaulun ihanalla studiollani on rauhallista ja valoisaa. Työskentelen yleensä arkisin toimistoaikaan poikkeuksia lukuunottamatta.

 

Lapsena…

Piirsin ja askartelin aina. Ulkona rakensimme majoja sisarteni kanssa pitkistä maitohorsmista ja teimme keväisin puroihin patoja. My Little Poneilleni silppusin, teippailin ja maalailin suuria linnoja ruskeista pahvilaatikoista.

 

Joku oma duuni, joka on jäänyt erityisesti mieleen..

Vedenkulutuksesta tiedottavan pop-up-ravintolan ‘Wonderwater* suunnittelu ja järjestäminen Tian Haissa, Pekingin Hutong-alueella Iina Välilän (ja monien yhteistyökumppanien) kanssa joitakin vuosia sitten on jäänyt mieleen. Kulttuurisia yhteentörmäyksiä sattui matkalla, mutta projekti oli kaikkiaan hieno ja opettavainen.

 

Millaiset kuviot kiehtovat sinua juuri nyt?

Orgaaniset, voimakkaat, herkät ja villit kuviot.

 

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Ihailen ekspressiivisiä ja räiskyviä ihmisiä yli kaiken. Itse taas pysyttelen mustavalkoisessa tai hillityssä väriskaalassa, kun koen sen olevan jotenkin hallittavissa. Värivalintoja tehdessäni vaihtoehtojen lukemattomuus lamauttaa, kun taas vaihtoehtojen tiukka rajaaminen auttaa keskittymään oleelliseen, muotoihin ja sävyihin.

 

Missä saamme nähdä töitäsi jatkossa?

Vimmalla, tulevassa näyttelyssäni ja ehkäpä erilaisissa tiloissa.

 

Nettsisaitin os? Ig?

tiinakoivusalo.com

 

Tiina Koivusalo. 36 vuotta. Kuosisuunnittelija, taiteilija ja graafinen suunnittelija.

 

Viime vuodet Koivusalo on toiminut oman studionsa kautta ja ollut mukana useissa eri taideprojekteissa. Tiinan yli kymmenvuotiseen työhistoriaan kuuluu taiteilija-apurahalla työskentelyä, eri projekteja Kiinassa ja Japanissa, pyöräilynedistämistä Helsingissä, identiteettisuunnittelua ja designtoimistotyöskentelyä.