Kirjoitettu

Riikka Hoskola

Vimma Riikka Hoskola -

Miten päädyit Vimmalle suunnittelijaksi?

Mun intohimo on jo pitkään ollut kuosien suunnittelu. Muun suunnittelutyön ohessa olen yrittänyt kehittää itseäni siihen suuntaan kokeilujen kautta. Lopulta rohkaistuin ja lähetin kuoseista tekemäni portfolion Marjutille ja sen jälkeen hommat lähtivät Vimman seurassa rullaamaan.

 

Miten sinusta tuli suunnittelija?

Yläasteella oli tet-viikko ja olin saanut päähäni, että musta vois tulla graafinen suunnittelija. Menin paikalliseen teippifirmaan katsomaan millaista se on, ja siitä se innostus sitten lähti. Sain muistaakseni suunnitella siellä ollessani jonkun rekan kylkeen teippaukset, olin siitä hommasta tosi innoissani. ”Siistiä että mun tekemä suunnitelma on tuolla liikenteessä ja ihmiset näkee sen”. Oikeesti en tiedä päätyikö mun suunnitelmani ikinä rekan kylkeen… Vähän epäilen, mutta se antoi kipinän tähän kaikkeen.

 

Kerro jonkun sinulle tärkeän Vimma-kuosin tarina?

Glitterheaven-kuosin idea lähti siitä, miten mielenkiintoista olisi yhdistää kova muovisuus pehmeään kankaaseen. Kuosia varten valokuvasin studiossani rytättyä dyykattua muovia erilaisia taustoita vasten ja heitin vielä päälle glitterin paloja tuomaan kerroksellisuutta ja erilaista kiiltoa mukaan. Kuvista lähdin kasaamaan tietokoneella mielenkiintoista kuviota ja niiden toistoa. Paras hetki kuosia suunnitellessa on se, kun viimein näkee sen kankaana ja myöhemmin vielä valmiina vaatteina. Kun on tuijottanut pitkään työtä tietokoneen näytöllä ja työstänyt sitä intohimoisesti, niin on maagista, kun näkee sen heräävän eloon kangaspakassa. Mielenkiintoista on myös nähdä, kuinka sama kuosi näyttää, niin erilaiselta minikokoisessa potkupuvussa tai aikuisten collarissa.

 

Elämässä tärkeintä just nyt…

Perhe ja ystävät.

 

Työpöydälläni just nyt…

Sekasorto. Papereita, kyniä, siveltimiä, viivotin, sakset, tusseja, teippiä, maaleja…

 

Syksy tuntuu nyt..

Työntäyteiseltä. Välillä pysähdyn miettimään, miten siistiä on, että saan tehdä työtä, josta aidosti nautin.

 

Lempiharrastukseni on…

Haluaisin sanoa, että surffaus, vaikka pääsen harrastamaan sitä liian harvoin. Nyt syksyn kynnyksellä olin kolme viikkoa Portugalissa surffaamassa. Oli ihan uskomattoman upea tunne päästä pitkästä aikaa laudalla aalloille.

 

Radiosta kuuntelen…

Sopivan meneviä biisejä, jotka auttavat pääsemään flowhun. Hyväntuulisia ja sellaisia, joita kuunnellessa tanssijalkaa alkaa vipattaa.

 

Lempiruokani on…

Ei ole mitään tiettyä lempparia, mutta rakastan kaikkia erilaisia tahnoja ja soosseja.

 

Haluaisin vielä joskus päästä käymään…

On niin monia paikkoja joissa haluaisin päästä käymään, mahdotonta sanoa vain yks.

 

Kotikaupunkini kaunein kohta on..

Asun Lahdessa, jossa kauneinta on sataman alue.

 

Tulevia työjuttuja…

Tällä hetkellä työskentelen Gold&Vihreäille, joten suurin osa tekemisistä liittyy Nyhtökauraan. Fiilistelen myös tätä duunia tosi paljon. On kivaa, että voin tehdä graafista suunnittelua ja sen lisäksi tehdä luovempaa suunnittelua, jossa oma jälki näkyy vahvemmin. Näin säilyy hyvä balance. Koen että graafinen suunnittelu ja kankaan suunnittelu ei ole niin kaukana toisistaan. Molemmissa pyrin löytämään erilaisille elementeille oikeat paikat, jotta kokonaisuus näyttää hyvältä. Prosessini ovat aina eräänlaista ongelmanratkaisua ja järjestelyä.

 

Riikan viiva on..

Erilaisista tekniikoista inspiroituva, kokeilujen kautta löytyvä. Mielenkiintoisten yhdistelmien hakemista. Tätä ja ei mitään näistä.

 

Lemppari outfittini on…

Sain mun mammalta hänen 25-vuotiaana ostamansa trenssin, joka on kuin mittatilauksena mulle tehty. Hauskaa huomata, miten ollaan kuin samasta muotista vain 50 vuotta välissä.

 

Sunnuntaisin..

Pötköttelen ja annan itselleni luvan olla tekemättä mitään.

 

Metsä..

Merkitsee mulle rauhoittumista, inspiraatiota, seikkailuja ja retkiä.

 

Jalat, fillari, dösä, spåra vai metro?

Nyt tulee käytettyä eniten junaa, kun matkustan Lahdesta Helsinkiin. Junan plussia on se, että pystyy katsomaan, tekemään ja lukemaan jotain jos tahtoo. Mielenkiintoista on myös seurata kanssamatkustajia. Ihanaa junassa on myös kilometri-puhelut ystäville, joskaan kanssamatkustajat eivät varmasti arvosta tätä niin paljon.

 

Leikin..

Suunnittelu on musta vähän kuin leikkiä. Järjestelen ja leikin erilaisten elementtien kanssa ja yritän löytää jokaiselle niistä oman paikan.

 

Inhoan, kun ihmiset…

Eivät osaa asettaa itseään toisen asemaan.

 

Voisin syödä vain…

Leipää, rakastan leipää. Erilaisia leipiä ja erilaisin päällysin.

 

Mikä musakappale soi sun mielessä just nyt?

Nyt ei soi mikään. Tykkään olla myös hiljaisuudessa.

 

Tyyli-ikoni tai ylipäätään tyyppi, jota fanitat?

Fanitan monia Vimman suunnittelijoita, siksi onkin ihan uskomattoman siistiä, että on päässyt suunnittelemaan sen saman brändin alle itsekin jotain. Fanitan myös mun super-lahjakkaita ystäviäni.

 

Ketä follaat ig:ssä?

Seuraan kavereitani, suunnittelijoita ja studioita, joiden töistä tykkään. Mun mielestä on tosi inspiroivaa selata ihmisten töitä ja kuvia. Inspiroidun tosi paljon muiden tekemisistä.

 

Miten työskentelet?

Kokeilemalla, inspiroitumalla erilaisista tekniikoista ja yhdistelemällä erilaisia juttuja, jotka ei ehkä heti tuntuisi sopivan yhteen.

 

Lapsena puin päälleni/ piirsin/ suunnittelin…

Lapsena en muista miettineeni, mitä pukisin päälleni. Piirsin koiria. Suunnittelin barbeille vaatteita, sekä formula-lehden, koska fanitin Mika Häkkistä. Suunnittelin ja toteutin leikkimökin isäni kanssa meidän pihaan.

 

Joku oma duuni, joka on jäänyt erityisesti mieleen…

Opinnäytetyöni Muotoiluinstituutista. Perehdyin siinä ensimmäistä kertaa kunnolla kuosin suunnitteluun ja pääsin suunnittelemaan kuoseja, sekä näkemään suunnitelmat oikeasti kankaina. Se oli tosi antoisa projekti monella tapaa.

 

Isoin unelmani olisi vielä joskus tehdä..

Töitä ystävieni kanssa, ne on niin lahjakkaita ja inspiroivia tyyppejä.

 

Mistä saat kiksejä juuri nyt?

Saan kiksejä ja ideoita milloin mistäkin. Nyt mua kiinnostaa erityisesti ruman hienot kuviot, jotka ovat niin rumia, että menee jo hienon puolelle.

 

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Paljon, ne on yksi tärkeistä elementeistä mun työssä.

 

Missä saamme nähdä töitäsi jatkossa?

Toivottavasti ihmisten päällä!

 

Riikka Hoskola, 26 vuotta

 

Valmistuttuaan Riikka on tehnyt freelancerina graafista suunnittelua, sekä luovia projekteja yksin ja yhdessä kavereiden kanssa.

 

IG @riikkahoskola