Posted on

Linda Linko

Vimma Linda Linko -

Miten sinusta tuli suunnittelija?

Se on ollut mulle selkeä homma pienestä asti, vaikka matka tähän onkin ollut pitkä ja polku mutkikas. Suunnittelu itsessään on niin yleispätevää, että oman tekemisen terottaminen on haastavinta. Nyt 15 vuotta alalla olleena mulle alkaa pikkuhiljaa selkiytyä kuva itsestäni tekijänä. Opiskelujen jälkeen tein pienen uran design-toimistoissa. Myöhemmin perustin oman yrityksen. Viimeisen seitsemän vuoden aikana työt ovat kuin itsestään liukuneet pelkän kuvan tekemisen puolelle. Koen olevani kuvittaja ja taiteilija.

 

Tyyli-ikoni tai tyyppi, jota tässä maailmassa fanitat?

Haha, voisin sanoa että Skamin Nora, sillä luultavasti uusi hiustyylini(blondi polkka) on hänen roolihahmonsa inspiroima. Voisi myös sanoa, että fanitan Skamin käsikirjoittajia. Niin paljon kauneutta ja universaalia hyvää sanomaa siinä sarjassa. Semmoista mitä maailma tarvitsee just nyt.

 

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Värit on mun duuni:). Ennen tein vain mustavalkoisia töitä. Viime vuodet olen tutustunut väreihin ihan uudella tavalla.

 

Miten työskentelet?

Piirrän sekä maalaan musteella ja akvarelleilla. Teen myös paljon kollaasitekniikalla, ja otan lisäksi paljon filmikuvia. Aika analogista meininkiä. Olisi joku päivä ihana heivata tietokone, mutta toistaiseksi se on pakollinen työkalu.

 

Mistä saat kiksejä juuri nyt?

Olen aina ollut vähän heikkona 70-lukuun. Teininä olisin halunnut olla hippi, kun kavereilla oli skeitti-vaatteita. 70-luvun kuosit kiehtovat yhä, vaikka ovat kuulemma jo out.

Pidän kuvioista, jotka yllättävät jollain tapaa ja joiden genre on määrittelemätön. Nyt kun olen pojan äiti katson kuoseja ihan eri vinkkelistä. Haluaisin nähdä enemmän kuoseja, jotka toimisivat niin tytöillä kun pojilla. Pojille pitäisi olla enemmän kaikkea hauskaa!

 

Miten päädyit Vimmalle suunnittelijaksi?

Se oli hyvien sattumien summa. Olen ollut mukana Vimmassa sen alkumetreistä saakka. Patternit kiinnosti ja olin jo pitkään halunnut tehdä jotain tekstiilialan parissa. Ei tarvinnut paljoa miettiä, kun pyysitte mukaan.

Vimmalle suunnitteleminen on ollut mulle samalla koulutus patternien syvimpään olemukseen. Olin untuvikko, kun aloitin. Onneksi Vimma brändinä haluaa olla kokeileva, tämä on mahdollistanut mulle tekijänä paljon. Vimmalle on hauska tehdä kuoseja, vaikka kuulostaakin kliseeltä niin Vimma-duunit ei tunnu työltä. Mietin aina samalla, mitä haluaisin pukea pojalleni tai itselle.

 

Mikä on merkityksellisin Vimmalle suunnittelemistasi kuoseista?

En osaa nimetä mitään tiettyä. Se on aina yhtä sykähdyttävä hetki, kun pääsee ensimmäisen kerran avaamaan kangasrullan ja näkee printin sen todellisessa koossa. Perhonen-kuosin suunnittelin alunperin skaalattuna isoksi, mutta Marjutin visio oli toteuttaa se myös mininä. Jännitin sitä, miltä lopputulos näyttää, mutta kun hetki koitti niin olin tyytyväinen, että miniperhonen tehtiin. Käytän pikkuperhosta itsekin todella paljon.

Blurri-kuosista pidän myös. On ollut kiva seurata, miten se on istuu niin tyttöjen, poikien, vauvojen kuin aikuistenkin päälle. Toisella se näyttää hempeältä mustekuosilta, toisen päällä se on taas aika punk. Olen todella tyytyväinen siihen just sen moninaisuuden takia.

 

Työpöydälläni just nyt…

Tyhjä take away kahvi, maalipurkki, post-it lappuja, vesipullo, Vimman villapaita muovikassissa matkalla kotiin. Kasaan juuri nyt luentoa ylihuomiseksi, mutta oikeasti kiinnostaisi vain maalata.

 

Radiossa soi..

Kuuntelen aika paljon tyttömusaa. Ei mitään hempeetä, vaan semmoista menevämpää. Se sopii mun woman caveen ja siitä tulee hyvä ja energinen fiilis.

 

Syksy tuntuu nyt..

Hyvältä. Jännitystä on ilmassa. On aurinkoinen ja toiveikas olo.

 

Elämässä ihaninta on…

Akvarellit, sekä (useimmiten) hyväntuulisen 2-vuotiaan pojan kanssa vietetty aika.

 

Lempiharrastukseni on..

Maalaaminen, Jättärin portaiden juokseminen, kirppisten kiertely, sienimetsä ja joka sunnuntainen retki skeittipuistoon poikani kanssa.

 

Jalat, fillari, dösä, spåra vai auto..miksi just se?

Nykyään nuo kaikki. Ylistän ja kiroan kaikkia viittä vuoron perään.

 

Helsingin kaunein kohta on..

Telakka-alue. Se on aina ollut mun lempipaikkoja täällä, Nykyään olen onnekas, kun mun työhuone on siellä. Telakka-alueella meri ja vuodenajat ovat läsnä. Se on niin keskellä kaikkea, mutta niin omassa maailmassa.

 

Tulevia työjuttuja..

Hmm…en hirvesti saa puhua niistä, mutta työn alla on kaiken näköistä kirjan kannesta kippoon ja kuppiin. Taidejutut on tällä hetkellä lähinnä sydäntäni, joskin kerään rohkeutta siihen, että voisin joku päivä näyttää sitä puolta enemmän ulospäin.

 

Lindan viiva on..

Jäntevä, mutta vähän hutiloiden vedetty.

 

Lemppari outfit just nyt..

Iltapuku, jonka suunnittelin Vimman silkkisestä perhos-kankaasta. Se on mukavan tuntuinen ja ilmava päällä. Tosin olen päässyt ulkoiluttamaan sitä vain kerran.

 

Sunnuntaisin..

Mennään pojan kanssa Kaivarin skeittipuistoon potkulautailemaan, jonka jälkeen juodaan äiti-poika pullakahvit jossain lähellä. Best.

 

Metsä..

On rauha. Vastakohta kaikelle muulle. Viihdyn. Syksyisin tulee vietettyä paljon aikaa Nuuksion metsissä ja poluilla.

 

Leikin..

Nykyään aika paljon. Töissä leikin paljon väreillä, ja kotona pelleilen pojan kanssa.

 

Inhoan, kun ihmiset..

Puhuvat toistensa päälle tai eivät muuten vaan anna tilaa olla. Näin niin kuin introverttinä..

 

Haluaisin vielä joskus päästä käymään..

Haikailen edelleen matkoista Väli-Amerikkaan. Jollekin pitkälle matkalle tulivuorten äärelle, joku paikka missä meri kuohuu.

 

Kun olin pieni..

Äitini ompeli mulle vaatteita, jotka itse suunnittelin. Ne mun designit oli kyllä aika simppleleitä, hah. Askartelin myös paljon paperista. Yleensä erilaisia hahmoja, jotka olivat saaneet inspiraatioita Asterixisrta ja Dallasista. Kerran rakensin niille paperista kaupungin, siellä oli kaikille koti ja pieni posti, sekä leipomo. Kaiken olin miettinyt loppuun asti. Tosin sisko repi kaiken maan tasalle, kun ilmeisesti luuli tekelettäni roskaksi.

 

Isoin unelmani olisi vielä joskus tehdä..

Töitä ilman tietokonetta.

 

Ketä follaat ig:ssä?

Seuraan kavereiden toilailuja instassa. Kun tekee kuvaa työkseen, niin menisi ihan sekaisin jos katsoisi vaan sitä, mitä muut piirtää. Introverttinä oon luovimmillani tietynlaisessa vakuumissa. Eli en oikeastaan vietä sosiaalisissa medioissa kauheasti aikaa.

 

Missä saamme nähdä töitäsi jatkossa?

Top secret:).

 

Linda Linko(b.1979).Kuvittaja ja taiteilija.
Valmistui 2005 Taikin graafisen suunnittelun osastolta.
Itsenäinen yrittäjä vuodesta 2010.

 

Asiakkaita:
Iittala, Arabia, Fazer, New York Times, Gap, Vimma.

 

Taidenäyttelyitä :
‘Pttrns’ (solo exhibition) Iittala Arabia Design Centre, Helsinki 2017.
‘Tiny Space’ (group exhibition) Contact Lab, Los Angeles (US) 2015.
‘Harmony Entropy’ (solo exhibition), Galleria Huuto, Helsinki 2014.

 

Palkintoja :
European Design Awardsin pääpalkinto kuvituksessa 2014.
Useita palkintoja Vuoden Huippuista.

www.lindalinko.com